hetirend a waldorf óvodákban
A vegyes életkorú csoportokba 3-7 éves korú gyermekek járnak. Nincs életkor szerinti csoportbontás, hiszen a család természetes közege is ehhez hasonlatos (testvérek). A nagyobb gyermekek áthagyományozzák a csoport szokásait az utánuk következőkre. A családias kapcsolat az egész csoportot átöleli, ebben a valódi közösségben mindenkinek van szerepe, mindenkire szükség van.

Egy hét a waldorf óvodákban

Minden Waldorf Óvoda bár a steineri antropozófián alapuló pedagógiát követi, mégis önálló individumnak tekinthető. Az alábbi heti ritmus egy olyan átlagos " váz", amitől ugyan kissé eltérhetnek az egyes óvodák, de nem jelentősen és nem jellemzően. Aki most ismerkedik a waldorf pedagógiával úgy általánosan, annak mindenképpen jó betekintést nyújt. Ha pedig megszületik a döntés, érdemes a kiszemelt konkrét waldorf óvodába ellátogatni és helyben megkérdezni, hogyan élnek, mit, hogyan csinálnak... A hét napjait rendszerint hét waldorf manó személyesíti meg, segítségükkel a színek neve és a napok neve is jól szemléltethető a világgal most ismerkedő gyermekeknek.

Heti ritmus alakulása a waldorf Óvodákban (példa)

 A hetek is kötött rendszerben követik egymást, ahogyan a napok is, és a hét minden napjának megvan a maga jellegzetessége, ami azon túl, hogy persze a napi ritmus szerint zajlik, mégis kicsit más az egyes munkanapokon. Az alábbi felosztás jellemző minden waldorf óvodára, legfeljebb az egyes tevékenységek kerülnek óvodánként más-más napra, de ez az öt tevékenység és gabona mindenhol jellemző.

Hétfő

Művészeti tevékenysége: rajzolás Étele: rizs Rajzolás alatt azt kell érteni, hogy a gyerekeknek ki van téve az asztalokra kosárkákban jó minőségű vastag faborítású ceruza, jellemzően Líra, és waldorf méhviaszkréták. Ezekkel rajzolnak, A4, vagy A3-as méretű rajzlapokra, amiket aztán vagy utólag fűznek össze név szerint egy füzetté, vagy eleve névreszólóan kap minden gyerek egy már gyárilag fűzött nagyméretű vázlatfüzetet.Így nem vesznek el az alkotások.
heti ritmus- rajzolás

Kedd

Művészeti tevékenysége: plasztikus formázás gyurmázás: méhviasszal Étele: árpa A gyurmázáshoz is természetes anyagot használnak, a bőr melegére lágyuló, különböző színben előállított méhviaszt. Apró állatkákat, golyókat, csigákat, kígyókat, bármit, amit tudnak és szeretnének szabadon formázhatnak, alakíthatnak, nincs kötött vagy előírt téma sem pedig módszert, hogy mit kell, s főleg, hogy hogyan kell.
waldorf heti ritmus gyurmázás

Szerda

Művészeti tevékenysége: gyapjúkép készítés EURITMIA Étele: köles Egy filclapot kapnak a gyerekek és számos színes gyapjút, amit kedvükre tépkedheznek és nyomkodhatnak a filcre, amin az egész jól megtapad, így akár "festeni" is lehet a színes puhaságokkal. Persze, aki golyócskát vagy kígyót próbál gömbölyíteni, símogatni belőle, azt is szabad... A lényeg a gyapjú minőséggel való ismerkedés, illat, tapintás, látvány, alakíthatóság... A gyapjú kiválóan alkalmas térbeli ábrázolásra is. Rendszeres és kedvelt alapanyaga az évszakasztalok tündéreinek, állatainak, gombáinak, egyéb díszeinek.
waldorf heti ritmus gyapjúzás

Csütörtök

Művészeti tevékenysége: sütés Étele: rozs Liszt és víz, esetleg a tetjére magok, paradicsom néha sajt ... Gyors és könnyű tésztát gyúr az óvónő. Felkerülnek a kiskötények, előkerülenk a kis sodrófák és nyújtólapok... kis gombócokat kapnak a ygerkek a nyers tésztából, amit kedvükre formázhatnak. A nap fénypontja, mikor bekerülnek az alkotások a sütőbe.. A kis pogácsáját pedig mindenki hazaviheti szétosztani a család tagjai közt- mert itt ez így szokás 🙂
waldorf heti ritmus sütés

Péntek

Művészeti tevékenysége: festés akvarellfestékkel Étele: zab Köténykék és ecsetek, nayg A3-as igazi akvarellpapírok, az asztal közepén akvarellfestékporból feloldva a három fő szín, a sárga, a kék, és a piros, három kicsi üvegcsében.. Igen, ennyi, három színben benne az egész szívárvány, sőt még annál is több.. Szabad festés, sokszor ujjal, majd az alkotások gondos száradás után megőrzésre kerülnek.
waldorf heti ritmus festés

A waldorf óvoda heti ritmusát követik a hónapok ritmusai

A waldorf óvodák napjainak ritmusa belesimul egy nagyobb időtávba a hetekébe, melyek szintén sajátos ritmus szerint ismétlődnek. A napok tehát hetekké, a hetek hónapokká állnak össze, azonban a waldorf óvodákban a  hónapoknál már kevésbé az egyes hónapok, mind inkább az évkörön való elhelyezkedésük, s az adott hónap ünnepének és arra való készülődésnek van jelentősége.  Ezek az ünnepek adják ismétlődésükkel az újabb, a heteknél is nagyobb időtávú ritmust. Bővebben kifejtve az évkör ünnepei bejegyzésben lehet olvasni róluk.