napirend a waldorf óvodákban
A vegyes életkorú csoportokba 3-7 éves korú gyermekek járnak. Nincs életkor szerinti csoportbontás, hiszen a család természetes közege is ehhez hasonlatos (testvérek). A nagyobb gyermekek áthagyományozzák a csoport szokásait az utánuk következőkre. A családias kapcsolat az egész csoportot átöleli, ebben a valódi közösségben mindenkinek van szerepe, mindenkire szükség van.

Egy nap a waldorf óvodákban

Minden Waldorf Óvoda bár a steineri antropozófián alapuló pedagógiát követi, mégis önálló individumnak tekinthető. Az alábbi napi rutin egy olyan átlagos " váz", amitől ugyan kissé eltérhetnek az egyes óvodák, de nem jelentősen. Aki most ismerkedik a waldorf pedagógiával úgy általánosan, annak mindenképpen jó betekintést nyújt. Ha pedig megszületik a döntés, érdemes a kiszemelt konkrét waldorf óvodába ellátogatni és helyben megkérdezni, hogyan élnek, mit, hogyan csinálnak...

Napi ritmus alakulása a waldorf Óvodákban (példa)

waldorf babák8.00 – 9.30

Szabad játék ideje.
Az óvónők elkészítik a tízórait és előkészítik a művészeti tevékenységeket( minden nap más- a heti ritmusnál kerülnek bemutatásra), amibe a gyerekek szabadon bekapcsolódhatnak. 

A többieknek kötetlen szabad játék, melyhez számos waldorf manó, waldorf baba, kendők, különféle gyapjú és filc csodák, szövött és fa játékok, építők állnak rendelkezésre.

9.30 – 9.45

Rendrakás. Az óvónők és a gyermekek együtt végzik.
Ölbéli játék: az óvónő és egy-egy gyermek kétszemélyes játéka.

9.45 – 10.10

Kézmosás: ezt követően illatos olaj osztása a tenyerekbe.
Reggeli kör: Gyülekezés az évszakasztal körül: gyertyagyújtás, köszöntik a napot, egymást.
Számba veszik a hiányzókat, ki miért nincs velük.
Ritmikus játék: Verses, dalos, ritmikus mozgás ünnepkörhöz, évszakhoz igazodva.

10.10 – 10.30

Tízórai

10.30 – 12.00waldorf játékok

Szabad játék, munka a kertben.

12.00 – 12.30

Kézmosás – olajozás
Meseolvasás vagy bábozás
Búcsúzás a hazamenőktől.

12.30 – 13.00

Ebéd a csoportszobában, előtte-utána versike. A legtöbb helyen törekednek  egészséges ételekre ( leves, főétel, desszert), és nem ritkán vegetáriánus menü választását t is tudják kínálni.

waldorf mesék_Fésűs Éva_Májusi mese13.00 – 15.00

Pihenőidő, hol hogyan, de többnyire kis egymásra rakható gyermekágyakon alszanak a gyerekek, ahol van tornateremnek kialakított színes függönyökkel elsötétített szoba, ott, pl. ott, Többnyire illatos füstölő és egy csendben varrogató dadus biztosítja a nyugalmat.

15.00 – 15.30

Folyamatosan ébrednek fel a gyerekek.
Uzsonnázás - jellemzően a csoportszobában, együtt mindannyian.

15.30 – 16.30

Szabad játék szüleik megérkezéséig.

Ez erősen szeles és szakadó eső esetén jelent csak beltéri csoportszobás foglalkozást. Jellemzően jó időben az óvoda udvarán játszanak a gyerekek, nem ritkán az uzsonnát is kint fogyasztják.

 A következő ismétlődő egység a heti ritmus, a hét rendje.