Pihe-puha waldorf alvó babák és a még kisebb úgynevezett marokbabák, amik a csecsemők kezébe is jól illeszkednek kiváló ajándékok bármely alkalomra. Testük puha, sapkájuk hosszú csomózható és rágcsálható, karjuk is elég hosszú, kapaszkodható.

A waldorf baba a waldorf pedagógia fontos része.

Arányai a kisgyermek testarányait tükrözik, egészséges testképet mutatva a gyermeknek.

Arcvonásai jelképesek, nem tükröznek érzelmet, hogy a gyermek minden élethelyzetet és szituációt el tudjon a babájával játszani. Ezzel segíti az élményfeldolgozást. Szerepet kap a baba a kellemes és a kellemetlen, vagy fájdalmas élmények újrajátszásában, feldolgozásában. A gyermek fantáziája ad szerepet a babának.

Segíti a szociális viselkedés tanulását, gyakorlását, hiszen a gyermek öltözteti a babáját, gondoskodik róla, ragaszkodik hozzá. Bár ezt a viselkedést a gyermekek más játékukkal, babájukkal, macijukkal is eljátsszák, nagy különbséget ad, ha a gyermek részese a baba „születésének”. Egy waldorf óvodában, iskolában ő maga készíti el, vagy az édesanyja, nagymamája mellé szegődik, amikor a baba készül. Nagy élmény a gyermeknek, hogy ő határozhatja meg a baba szeme, haja színét, ruháját. Ezzel kötődni fog hozzá, és a baba egy életre elkíséri a gyermeket.

Az általam készített waldorf alvóbabák testének és hajának színét is van lehetőség megválasztani. Lépjen kapcsolatba, írjon nekem, és elküldöm az aktuális anyag- és fonalmintáim színét.

A waldorf baba különlegessége,

hogy a boltokban kapható műanyag játékokkal ellentétben természetes anyagokból készül. A teste bébiplüss és pamut baba testanyagból készül, mely puha, ugyanakkor nagyon erős, tartós textília. A babát tisztított, kártolt, élő gyapjúval töltöm. A baba arcát pamutfonallal hímzem, méhviasz krétával színezem.

A gyapjú csodálatos tulajdonsága,

hogy átveszi a környezet illatát, melegét, így egy idő után a gyermeknek nagyon otthonos érzés lesz a babáját ölelgetni. Megfelelő technikával kézi langyos lanolinos vízben való nyomogatással és többnapos napfényen való szárítással a baba évekig megőrzi szépségét, formáját.

(A fenti sorok Varga Edit egyik interjújából való idézeteket is tartalmaz: https://csaladhalo.hu/beszelgetesek/waldorf-bababa-belevarrjuk-szeretetunket-es-ezt-erzi-gyermek/ )

[unitegallery Babak]

 

Képek forrása: WaldorfART (ne másold!)