Szent Mihály ünnep a Waldorf óvodákban és  iskolákban: Az ősz hőse és a belső erő felemelkedése

szent mihály waldorfartA Waldorf óvodák és iskolák évente megülik Szent Mihály ünnepét, egy olyan eseményt, amely mély szimbolizmusú és spirituális jelentéssel bír a gyermekek  életében. Az ünnep az ősz eljövetelét, az erő és bátorság szimbolizálását és az évszakok változását ünnepli meg, miközben arra emlékezteti a gyerekeket és a közösségeket, hogy képesek megbirkózni a sötétséggel és az akadályokkal az életben.

Szent Mihály és az ősz ünnepe

Szent Mihály az ősz hőse a Waldorf ünnepkörben. Az ünnep szeptember 29-én vagy környékén, a nap-éj egyensúly napján, vagyis az őszi napforduló közelében kerül megünneplésre. Szent Mihály az archetipikus harcos és védelmező szerepét tölti be ebben a hagyományban, és erős szimbólum az évszakok változására és az eljövő  téli hónapok kihívásaira való felkészülésre.

Az ünnepi vezető

Az iskolákban és óvodákban az ünnepi vezető szerepe az, hogy irányítsa az ünnepet és segítse a gyerekeket és a közösséget az ünnep szimbolikus értelmezésében. Az ünnepi vezető általában egy nevelő vagy az óvoda/iskola személyzete, és fontos szerepe van abban, hogy az ünnep mélysége és jelentése átélhető legyen a gyerekek számára.

Az ünnepi készülődés

Az ünnep előkészítése során a gyerekek és a tanárok közösen készítenek felkészüléseket, mint például az ünnepi díszítések és az ünnepi étkek elkészítése. Fontos része az előkészületeknek a közösség építése és az ünnepi szimbólumok, mint például a Szent Mihály páncéljának vagy lándzsájának elkészítése.

Az ünnep fő eseményei

Az ünnep során többféle esemény és szertartás is zajlik. Néhány jellemző esemény és szimbólum a Szent Mihály ünnepen:

Szent Mihály útja

Ez az egyik legfontosabb része az ünnepnek. Sokszor kirándulást szerveznek ilyenkor a gyerekeknek egy közeli erdőbe, ahol kis, járható barlang is található, hogy a bátorságpróbának hiteles helyszíne lehessen. Egy terepbejárás során a gyerekek és a tanárok követik egy kijelölt útvonalat, amelyet egy szép, spirális alakban rajzolt út szimbolizál. Az út során a gyerekek találkoznak különböző akadályokkal és szimbólumokkal, amelyeket Szent Mihály leküzdött a hagyomány szerint, mint például a sárkány vagy a sötétség.

Tűzgyújtás

Az ünnep csúcspontja a tűzgyújtás, amelyet a közösség együtt hajt végre. A tűz szimbolizálja a belső erőt és a fényt, amely a sötétség és a hideg őszi hónapok elleni küzdelemhez szükséges.

Ének és játék

Az ünnep során az ének és a játék is fontos szerepet játszik. A közösség együtt énekel és játssza el az ünnepi dalokat és játékokat, amelyek erősítik a közösség szellemét és összetartását.

Az ünnep utóélete

szent mihály ünnep waldorfartAz ünnep után a gyerekeknek és a közösségnek lehetősége van a megosztásra és a reflektálásra. Az ünnep szimbólumai és üzenetei mély gondolatokra ösztönzik a résztvevőket, és segítenek nekik felkészülni a közelgő téli hónapokra.

A Waldorf óvodák és iskolák Szent Mihály ünnepe egy olyan alkalom, amely a természet körforgására és az emberi szellem erejére emlékeztet bennünket. Az ünnep arra ösztönzi a gyerekeket és a közösséget, hogy merjenek szembenézni az élet kihívásaival, és megerősítse a belső erőt és bátorságot a változásokkal szemben. Ez a hagyomány mély értékeket hordoz magában, amelyek az iskolák és az óvodák életében minden évben újra felfedezésre várnak.

 

Képek: Pixabay